top of page

Toko Mitra en kleine authentieke ondernemers

Melody Deldjou Fard (GroenLinks)

“Welkom in Toko Mitra!”


‘In onze toko vindt u overheerlijke Indonesische specialiteiten.

Met keuze uit meer dan vijftien complete maaltijden, twintig soorten snacks en meer dan twintig verschillende soorten gerechten, hopen wij dat onze specialiteiten u goed zullen smaken.

Tot snel bij Toko Mitra!’


Deze tekst staat nu nog op de site van Toko Mitra. Maar niet lang meer.

Het kleine voor vele Utrechters zo geliefde afhaalrestaurant, die bestaat sinds 1987, aan de Lange Viestraat, in de kelder van het Planeet gebouw; tegenover de grote keten McDonalds, gaat binnenkort stoppen.

Wegens gebrek aan ruimte.

Het verhuurder heeft de huur opgezegd en wilt het pand naar verluidt voor ander doeleinde verhuren.

Het is de 70 jarige eigenaar in de afgelopen tijd helaas niet gelukt om een nieuwe locatie te vinden in de Utrechtse Binnenstad. Er is geen plek. Noodgedwongen heeft hij de handdoek in de ring gegooid. De ongeveer 10 tal werknemers ontslagen, en het bijzondere authentieke Toko verdwijnt na augustus 2019.

Dit bericht bereikte ons via de betrokken mensen van wijkraad west. Ze vroegen de gemeente raad om hulp om deze ondernemer te steunen.

“Weet iemand een alternatief plek voor Toko Mitra??” Was hun oproep.


Wat GroenLinks betreft is Toko Mitra meer dan alleen een afhaalrestaurant.

Toko Mitra is een ontmoeting ruimte voor diverse groepen Utrechters van diverse leeftijden. Doelgroep ouderen zien we tegenwoordig weinig in de hippe Utrechtse horeca. Toch zitten ze regelmatig in Toko Mitra te genieten van de rust en een bordje overheerlijke Indonesische eten.


GroenLinks vindt dat we een stad moeten blijven waarin ruimte is voor iedereen.

Met genoeg ruimte in de horeca voor alle leeftijden, en alle smaken.

De Utrechtse binnenstad wordt steeds meer en meer het domein van (grote) investeerders, in plaats van betrokken bewoners en kleine ondernemers met creatieve of authentieke ideeën. Het aanbod begint eenzijdig van samenstelling te worden. En slechts gericht op maar een beperkt doelgroep en leeftijd.


GroenLinks vindt het belangrijk dat we in de Utrechtse binnenstad samen zoeken naar een goede balans tussen leefbaarheid en levendigheid. We willen een stad waar een diversiteit in horeca aanbod behouden blijft. En vinden het stimuleren van kleine lokale, authentieke, creatieve en/of duurzame ondernemers belangrijk.


Dit alles brengt de GroenLinks fractie tot de volgende vragen:


1. Is de wethouder het met GroenLinks eens dat in Utrecht naast horeca ketens, ook genoeg ruimte moet blijven voor authentieke kleine lokale ondernemers?


2. Wat gaat de wethouder er aan doen om er voor te zorgen dat er ruimte blijft voor authentieke kleine lokale ondernemers, zoals Toko Mitra?


3. De zeventig jarige eigenaar van Toko Mitra kan geen geschikte ruimte vinden in de Utrechtse Binnenstad. En is genoodzaakt de handdoek in de ring te gooien. Dat is spijtig, voor Utrecht maar ook voor alle medewerkers die straks zonder baan zitten. Heeft de wethouder suggesties over hoe we in het vervolg als gemeente ondernemers beter zouden kunnen helpen met dergelijke vraagstukken? Bent u bereid met Toko Mira in gesprek te gaan en uw suggesties te delen met ze?

bottom of page