top of page

Mijn visie: Leiderschap in cultuur

Op mijn vijftiende vluchtte ik uit Iran naar Nederland, waar ik uiteindelijk cum laude afstudeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na mijn afstuderen won ik verschillende (inter)nationale prijzen en noemde Lidewij Edelkoort mij “een van de Europese creatieve sterren van de toekomst”.

Bijdragen aan een positieve ontwikkeling van de samenleving is voor mij altijd de basis geweest voor wat ik doe in het leven, dus ook in mijn creatieve werk. Vanaf het begin van mijn carrière koos ik ervoor om maatschappelijk geëngageerde thematiek te verweven met vormgeving. Ik geloof in de kracht van vormgeven bij het oplossen van taaie maatschappelijke vraagstukken. Inmiddels heet dit in de vormgeving ‘social design’.

Daarnaast zet ik mij actief in voor meer diversiteit binnen de culturele sector. Ook ben ik de bedenker en initiatiefnemer van een pilotproject in samenwerking met de Universiteit Utrecht om de arbeidspositie van makers zoals kunstenaars, designers en performers te verbeteren.”

Waarom wilde je deelnemen aan LinC? “LinC is een netwerk van leiders, werkend in kleine en grote culturele organisaties. Ze ontwikkelen zichzelf tijdens het traject maar debatteren en denken ook na over de sector. Ik ben een zelfstandige maker en werk niet in een organisatie. Maar ik vind het belangrijk dat makers ook een stem hebben binnen dergelijke netwerken. Daarom klopte ik aan. Ik wil als maker actief deelnemen aan het debat, en grondiger kennis maken met de sector waarin in opereer. En daarnaast ook mijn persoonlijke leiderschapskwaliteiten uitbreiden.”

Welk moment bij LinC is je tot nu toe bijgebleven? “Elk moment bij LinC is voor mij een aha-moment. Ik observeer, reflecteer en leer ongelooflijk veel. Maar wat me het meeste is bijgebleven was de opdracht met de spaghettitoren! Met een team moesten we van twintig ongekookte spaghettidraden en een stuk plakband een toren bouwen. De hoogste toren zou winnen. Ons team verloor grandioos. Pijnlijk, maar de les zal me altijd bijblijven.

Er is niks mis met het hebben van tè hoge ambities (wij mikten op een toren van anderhalve meter) mits je wel op tijd je hoge ambities aan de realiteit toetst, en indien nodig bijstelt. En zo waren er misschien wel vijftig belangrijke lessen die uit deze simpele opdracht naar voren kwamen. Ik droomde daarna nog nachtenlang van spaghettitorens, zo bijzonder vond ik deze opdracht.”

Welke quote van een (cultureel) leider heeft je geïnspireerd en waarom? “Kijken met de ogen van je hart”, aldus de kleine prins (van Antoine de Saint-Exupéry). Ik zou zeggen: iedere leider die dit doet en de inhoud ziet ondanks de vorm, vind ik een inspirator.”

Wat heeft LinC voor jou betekend? “LinC heeft mij in veel opzichten ondersteund in de ambitie om mijn leiderschapsrepertoire uit te breiden. Ook heb ik door LinC de taal van de organisaties binnen de sector en beleidsmakers beter leren begrijpen. Ik heb nu het gevoel dat ik als zelfstandig maker meer grip heb op de samenwerking met de sector en beleidsmakers. Dat is denk ik belangrijk, want onze cultuursector is een rijke bundeling van organisaties, beleidsmakers én makers die samen moeten kunnen werken. Ik ben in mijn dagelijkse praktijk sinds LinC wat zakelijker en concreter geworden. Dat vind ik absoluut een verrijking en precies wat ik op dit punt in mijn loopbaan nodig had. En niet te vergeten, ik heb geleerd hoe hoge spaghettitorens te bouwen.”

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page