top of page

Mijn rol als campagneleider tijdens gemeenteraadsverkiezingen 2018

‘Een politieke campagne is een succes als het de politieke partijen overstijgt’

Melody Deldjou Fard is kandidaat-raadslid (plek 5) voor GroenLinks en campagneleider van GroenLinks in Utrecht. Ze is geboren in Teheran, Iran en vluchtte op 15-jarige leeftijd naar Nederland. “In feite heb ik 38 jaar gestreden om vandaag hier te staan. In mijn jeugd waren er nooit voorbeeldfiguren waar ik als jonge vrouw tegen op kon kijken en van kon leren.” Een vraaggesprek met Frank Verhoef van BKB Campaign Watch over haar drijfveren en de campagne van GroenLinks.

Na een stuk van Judith Harmsen over de strijd om de Utrechtse raad en de campagne van GroenLinks, stuurde Melody spontaan een mailtje. Of we haar wilden interviewen over haar werk als campagneleider voor GroenLinks Utrecht en waarom ze kandidaat-raadslid is voor die partij. Daar zegt de redactie van BKB Campaign Watch geen nee tegen, want GroenLinks kan op 21 maart de grootste partij van Utrecht worden, op de hielen gevolgd door D66.

Je bent op je 15e Iran ontvlucht, samen met je ouders. Hoe verliep dat? “Ik heb mijn eerste acht jaar in de Golfoorlog (Iran-Irak) door gebracht. Over Nederland, ons nieuwe thuis, wist ik niks, behalve drie dingen die ik op school had geleerd: het is een klein Europees landje ergens bij het water met veel bloemenvelden. De Nederlanders hadden de polder bedacht, en ze stonden bekend als een zuinig volk. Meer wist ik niet.

De Nederlanders hadden de polder bedacht, en ze stonden bekend als een zuinig volk. Meer wist ik niet.

Vanuit het AZC kwamen we terecht in Heerlen, de plek waar ik carnaval vierde en Nederlands heb geleerd door dagelijks naar The Bold and The Beautiful te kijken. Iedere dag zocht ik 30 woorden op die ik zag in de ondertitels. Die wilde ik per se uit mijn hoofd leren, dat was mijn missie. Na vier maanden was mijn Nederlands goed genoeg om niet meer naar een taalschool te hoeven, ik kon direct door naar de Havo. Vloeiend Nederlands spreken is overigens nog steeds lastig voor mij. Ik moet vaak zoeken naar woorden en sollicitatiebrieven moet ik echt eerst laten lezen door een ander. Dat maakt me soms wat afhankelijk.

Als student verhuisde ik naar Utrecht en meldde ik me aan bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar ik mijn creatieve ei kwijt kon. Ik zie, als social designer, creativiteit en design als een vorm van taal, een universele taal die iedereen begrijpt. Nu werk ik als zzp’er in de cultuursector en ben ik kandidaat-raadslid voor GroenLinks.”

Had je altijd al politieke ambities? “Ja. Ik vind het fantastisch dat we in Nederland een democratie hebben. De afgelopen jaren hoor je vaker dat er een kloof bestaat tussen de burger en de politiek. Wat mij betreft is dat juist een reden om actief deel te nemen aan de politiek en je stem te laten horen. Ik doe graag mee met het maatschappelijk debat in ons land.

Ik ontmoette via mijn creatieve werk mensen die actief waren bij GroenLinks. Hun oprechtheid, enthousiasme en optimisme werkte aanstekelijk. De partij is groen en sociaal. Daarom voel ik me thuis bij GroenLinks. Ik ben sinds 2012 lid. In het begin was ik slapend lid, want ik vond dat ik nog niet klaar was voor een actieve rol binnen de partij. Vorig jaar was ik er wel klaar voor en meldde ik me als kandidaat voor het raadslidmaatschap. Ik kwam terecht op plek 5, en daar ben ik ongelofelijk trots op. Sinds december ben ik ook de campagneleider van GroenLinks Utrecht.”

Dat is snel gegaan!

“Grappig dat je het zegt, want als mensen vragen hoe het kan dat ik zo snel zo ver ben gekomen, dan denk ik alleen maar aan het feit dat ik 38 jaar lang heb gestreden om hier vandaag te staan. Dat is precies waarom ik de politiek in ga. Ik wil de weg voor nieuwe generaties vrijmaken. Ik wil dat alle jongeren, ongeacht culturele of economische achtergrond en opleidingsniveau, kansen krijgen om hun dromen na te jagen.

Ik wil dat alle jongeren, ongeacht culturele of economische achtergrond en opleidingsniveau, kansen krijgen om hun dromen na te jagen.

De overstap naar actief worden voor GroenLinks zat er wel aan te komen. Ik durfde alleen de politieke arena nog niet aan. Het is mooi om je in te mogen zetten voor je stad, voor je land, voor de wereld. Maar het is ook niet makkelijk om als gewone burger de politiek in te gaan. In mijn jeugd waren er nooit voorbeeldfiguren waar ik als jonge vrouw tegen op kon kijken en van kon leren.

Overigens is het politieke jargon uit je mouw schudden nog een hele klus. Ik ben er geen meester in. Vorig jaar voelde ik dat ik er klaar voor was, en besloot ik de stap de zetten. Het raadslidmaatschap is mijn eerste stap in de politiek. Ik leer iedere dag, dat vind ik fantastisch. Vooral het contact met mensen vind ik leuk, het luisteren naar alle verhalen van Utrechters, en samen bedenken welk beleid nodig is. In de politiek moeten we vaker creatief denken, uit de tunnelvisies stappen.”

Als campagneleider ben je medeverantwoordelijk voor de inhoud van de campagne van GroenLinks Utrecht. Jullie gaan de deuren langs met een app waarin jullie noteren hoe GroenLinks-gezind een straat is.

“Onze beweging draait om mensen. We lopen huis aan huis langs alle deuren, in alle wijken. We gaan in gesprek met de bewoners. Het verhaal van de bewoners, en wat ze willen of niet willen in hun wijk, wordt bijgehouden. Onze raadsleden en bestuurders vertalen dit vervolgens naar beleid. Politiek hoort te gaan om de verhalen van mensen.

Leuk detail: het langsgaan bij huizen doen we niet alleen tijdens de verkiezingen. We blijven ook tussen de verkiezingen door in contact met de Utrechters. Richting de verkiezingen van woensdag organiseren we steeds meer acties.

Wekelijks lopen we veel wijken af, samen met onze vrijwilligers, inclusief mensen die geen lid zijn van GroenLinks. Ze steunen onze beweging. Ik krijg dagelijks mails van mensen die hun hulp aanbieden.”

Wat maakt een campagne tot een goede campagne?

“Een campagne is een succes als het erin slaagt om het systeem van politieke partijen te overstijgen. Dit is een beweging die groter is dan welke partij dan ook. Niet alleen kandidaat-raadsleden en GroenLinks-leden lopen mee. Utrechters lopen mee. Mensen die verandering willen, en ons steunen om dat samen te realiseren. Dat geeft mij hoop over de toekomst van Nederland.

De verandering begint hier!”

bottom of page